nuffnang

Sunday, June 24, 2012

Kurma ayam resepi makcik ani

Setengah ekor ayam
2 biji kentang
1 biji tomato
Santan kelapa 1biji
3 biji bawang kecik
Seulas bawang putih
Sedikit halia
Sedikit k.kayu manis, b.lawang, b.cengkih
Perencah kurma adabi yg kecik
Sesudu minyak masak
Garam

Cara masak:

Panaskan minyak didalam periuk. Tumis bawang kecik, halia dan bawang putih yg dihiris bersama k.kayu manis, b.lawang dan b.cengkih. Biarkan hingga naik bau.

Bancuh rempah kurma dengan air dan kacau hingga sebati. Masukan bancuhan kurma kedalam periuk. Masukkan ayam dan kentang yg dipotong 4. Biarkan hingga ayam kecut(15min) Api hendaklah kecil.

Masukkan santan dan tomato yg dipotong 4 ke dalam periuk, kacau hingga santan sebati biarkan hingga mendidih. Pastikan kentang empuk. Taburkan garam secukup rasa.

Siap!


No comments:

Post a Comment